Upload uw bestand
 

Brandweer Hilversumse Meent Online Geschiedenis:

De Brandweer Hilversum bestaat sinds juli 1985 uit een beroepsgedeelte en een vrijwillig gedeelte. In de Hilversumse Meent bestaat sinds 1982 een vrijwillige groep. Deze rukt uit bij alle alameringen in de Meent (brand en hulpverlening) en bij grotere branden in Hilversum. De brandweergroepen verlenen ook desgevraagd assistentie in omliggende gemeenten. Zowel de beroeps-brandweerlieden als de vrijwilligers zijn in dienst van de gemeente.


 

De groep van 1990

(foto: Stevens)

 

Bij brand:

Bij branden in Hilversum rukken de beroepskrachten als eersten uit, indien nodig gevolgd door vrijwilligers uit Hilversum. In de Meent zelf is de situatie andersom. Om tijdwinst te boeken, gaat bij een brand in de Meent eerst de Meentploeg op pad, eventueel gevolgd door de beroeps uit Hilversum zelf.
 
 

Hilversum geteisterd door 2 grote branden

In het verleden is Hilversum getroffen door 2 enorme branden. Op 30 april 1725 kwamen 2 kinderen om en werden 60 huizen in de as gelegd. Ruim 120 gezinnen raakten dakloos. Op 25 juni 1766 was het een warme, droge zomerdag met een vrij sterke zuidoostenwind. Op de Groest, mogelijk zelfs in hetzelfde pand waar in 1725 de brand begon, vatte vet vlam dat een 'vleeschhouwer' aan het smelten was.

Het dorpsarchief ging verloren, met uitzondering van een kist die werd gered door de gemeentsecretaris Henderik de Blinde.

Ruim 220 huizen, fabrieken en schuren lagen in puin. Alle openbare  gebouwen werden verwoest: de kerk op de kerkbrink, de kerktoren, het Regthuys, de secretarie, het schoolhuis, kortom de hele kerkbrink, het toemalige 'hart' van het dorp.

Om Hilversum weer te kunnen opbouwen, werd een nationale collecte gehouden. De bevolking in een groot aantal steden gaf met gulle hand.