Gegrepen door het brandweerwerk

Waarom is het brandweerwerk zo leuk?

Het is spannend en nuttig. Het is leerzaam en afwisselend. En het is teamwerk waarbij ieders inbreng belangrijk is.

Edith, Marja  en Saskia werken als vrijwilliger bij de brandweer van de Hilversumse Meent. (13 vrijwilligers waarvan  4vrouwen)

Nederland telt ruim 500 gemeentelijke brandweerkorpsen, waar in totaal zo’n 26.000 brandweerlieden werken. Het grootste deel doet dit als vrijwilliger. Sommige korpsen bestaan uit louter vrijwilligers, andere uit een combinatie van vrijwilligers en betaalde krachten. Slechts zes korpsen werken uitsluitend met beroepsmensen. Er werken ongeveer 850 vrouwen bij de brandweer. En dat moeten er meer worden. Maar hoe word je brandweervrouw? Aan welke eisen moet je voldoen? Wat houdt het werk precies in en kun je het combineren met een baan? Is het niet te technisch, te zwaar en te gevaarlijk? En waar laat je je kinderen als de pieper gaat? Vier brandweervrouwen geven antwoord op deze vragen.

Ik zal pas stoppen als het moet en dat is op mijn 55e

Marja (43) werkt sinds 2 jaar bij de vrijwillige brandweer in de Hilversumse Meent. Ze is moeder van 2 dochters van 14 en 8 jaar. ‘Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen om weer onder de mensen te komen, maar koffiedame was niets voor mij. Via Desiree kwam ik bij de brandweer terecht. Ik heb een paar maanden meegelopen om te kijken of het me beviel en of het klikte met het team. Want dat laatste is heel belangrijk. Voor Marja staat buiten kijf dat ze brandweervrouw blijft. Ook als ze binnenkort weer een vaste baan wil hebben. Ik zal pas stoppen als het moet en dat is op mijn 55e.’ 

Het onverwachte, dat maakt het spannend.

Edith (38) en moeder van 3 zoontjes (3 brandwachten in spé) is brandwacht 1e klas:’ Je begint als aspirant-brandwacht. Dan leer je alle basisvaardigheden van slangen uitgooien tot met adembescherming lopen. Een avond per week volg je de basisopleiding tot brandwacht.

Bij de tweede opleiding tot brandwacht 1e klas krijg je ook hulpverlening, bijvoorbeeld mensen uit auto’s redden.

Het brandweerwerk is heel afwisselend en je weet van tevoren niet wat je te wachten staat.

Had ik het maar 10 jaar eerder gedaan

Saskia 36) moeder van 3 zoontjes: ‘Ik ben voor de aardigheid eens met Marja meegegaan naar een oefenavond om te kijken wat het precies inhield.

Ik was gelijk razend enthousiast, het avontuurlijke heeft altijd in mij gezeten maar door mijn 3 kleine kinderen was het een beetje weggeëbd. Nu zit ik er 1 ½ jaar bij en vind het steeds leuker worden.’

De opleiding en vergoedingen

Per week ben je, als je in opleiding bent twee avonden bezig: naast een opleidingsavond heb je een oefenvond. We oefenen meestal in Hilversum.

Iedere week wordt er iets anders gedaan. Adembescherming, een grote inzet, werken met allerlei gereedschappen,  een dak opklimmen, levensreddend handelen. En natuurlijk ook af en toe theorie. Werken bij de brandweer is op te vatten als een kleine deeltijdbaan. Je krijgt een vaste vergoeding per jaar en daarnaast een vergoeding voor de oefenuren, opleidingsuren. en als we moeten uitrukken. Het is een leuk extraatje, maar je moet het niet alleen voor het geld doen. Het brandweerwezen moet een beetje in je hart zitten.

Veiligheid voorop

En is het gevaarlijk? Als je je bewust blijft van wat je doet, is het niet gevaarlijk. Je moet je hoofd erbij houden. Er zijn natuurlijk wel gevaren aan verbonden, maar in je opleiding en in de oefeningen leer je die te herkennen en uit de weg te gaan.

De Uitruk

Het korps van de Hilversumse Meent heeft zo’n 15 a 25 uitrukken per jaar. Toevallig hebben we pas geleden een verkeersongeval gehad op de Meentweg. Zoiets gebeurt hier bijna nooit.  Eigenlijk is de Meent een wijk waar niet zoveel ernstige dingen gebeuren.

Meestal ruk je uit voor kleinere klussen zoals containerbrandjes blussen, takken afzagen na storm,  poesjes uit de boom halen maar er kunnen ook ernstigere dingen gebeuren als grotere branden en auto-ongevallen.

Je moet er wel rekening mee houden dat de brandweer een onderdeel wordt van je leven. Het is meer dan een hobby. Een melding kan op ieder moment van de dag komen.

Aangrijpend

Natuurlijk is brandweerwerk niet altijd even leuk. Woningbrand is voor de mensen in kwestie heel aangrijpend en verdrietig. Een brand verwoest alles, en bovendien heb je waterschade en rookschade. We hebben een keer een slachtoffer aangetroffen dat maakt wel indruk, en dan heb je de steun van je collega’s hard nodig. Wat het meeste impact heeft, is als je ergens komt en je kunt niets doen. Je voelt je dan heel machteloos. 

 Zwaar werk?

Je moet vooral een goede conditie hebben. Gelukkig mogen we gratis gebruik maken van de sportfaciliteiten van een sportschool.

Meestal zijn de oefeningen zwaarder dan de uitruk, omdat ze langer duren. Bij de uitruk gaat het vaak om korte inzetjes. Maar als het te lang duurt, word je afgelost.

Kinderen?

Alle 3 hebben we kinderen. Als ze op school zitten en de pieper gaat dan is er niet zo’n groot probleem. Maar wat nu als je alleen met ze thuis bent? Je moet goed van tevoren regelen dat je genoeg oppas achter de hand hebt. Soms lukt het gewoon niet en dan kun je niet mee uitrukken want de kinderen blijven natuurlijk het belangrijkste. De kinderen worden natuurlijk wel ouder en zelfstandiger dus dan wordt het wel makkelijker. Vaak zijn mensen in de buurt heel behulpzaam als je een uitruk hebt.